Signaali-injektori

 


Käyttötarkoitus

Vianhakua erilaisista kohteista helpottaa asiallisten mittalaitteiden käyttömahdollisuus. Harrastelijalla ei useinkaan ole yleismittaria kummempaa kapinetta arsenaalissaan. Sekin on tietysti tärkeä instrumentti, vianhaku kannattaa aina aloittaa jännitteiden mittauksilla. Usein tämä ei vian paikallistamiseen riitä, vaan tarvittaisiin jonkinlainen signaalilähde. Tässä esitetty yksinkertainen laite tuottaa perustaajuudeltaan n. 700Hz audiosignaalia, jonka yliaallot yltävät ainakin ULA-välitaajuudelle asti. Sillä voidaan aloittaa vianhaku esim. audiopääteasteelta edeten aste asteelta kohti antennia tai pientaajuuslaitteessa kohti sisääntuloa.


Rakenne

Yksinkertainen A-stabiili multivibraattori on rakennettu kapealle vero-levysoirolle SMD-komponentteja käyttäen. Perinteisiä komponentteja ovat vain 2kpl suojadiodeja sekä 10nF 400V erotuskondensaattori. Testipiikkiin voidaan siis tuoda vähintään tuo 400 volttia, joten se voidaan kytkeä myös putkilaitteissa anodijännitteellisiin paikkoihin. Kotelon virkaa toimittaa apteekin salmiakkipulverituubi (mieluummin tyhjäksi syöty), johon on sijoitettu myös 3kpl 1,5V nappiparia. Putkilon korkkiin on istutettu N-liittimen suojakuppi, johon on kiinnitetty virtakytkin. Mikä tahansa sopiva muovikorkki kelpaa. Korkin sisäpuolella on jostain paristopitimestä napattu jousi, se toimii + terminaalina - terminaalin ollessa verolevyn reunaan upotettu reikäniitti. Testipiikki on tehty teroitetusta M2,6 ruuvista joka on kiinnitetty mutterilla putkilon kärkeen. Foliopuolella sijaitsevat kaikki SMD-komponentit suojadiodien ja jumperien ollessa levyn toisella puolella. Rakentamani yksilön päällystin vielä mustalla kutistemuovilla.


Toiminta

Maadoituselektrodina toimiva hauenleuka kytketään tutkittavan laitteen runkoon ja testipiikkiä siirtämällä aste asteelta takaperin voidaan vikapaikka paljastaa kun kaiuttimesta kuuluva signaali lakkaa. Apuna voi tietysti käyttää signaalin seuraajaa (Signal Tracer) jos sellainen on käytettävissä. Signaalin kulkusuunta on silloinkin sama, mutta kaiutinta ei laitteessa välttämättä tarvita. Kannattaa huomioida, että 10nF erotuskonkkaan voi jäädä varausta, se ei ole muuten vaarallinen, mutta saattaa aiheuttaa ei-toivotun sätkyn sormien osuessa siihen. Parasta siis purkaa ko. kondensaattori koskettamalla testipiikillä maadoitusjohdon hauenleukaan.

 

Kuvat näkyvät hieman suurempina klikkaamalla. 


KytkentäkaavioAaltomuoto


JumperitOsasijoittelu


Melkein valmis


Lopullinen versio

 

Etusivulle